Wuwejův zápisník

Robert Fulghum: Třetí přání

07.06.2005 18:33, Wu | knihy | komentáře -


Prohlásí: Každou cestou někdo šel.
Odvětíš: Já však je všechny neviděl.

O čem kniha je? O lidech. O lidech, kteří hledají způsob, jak se vyrovnat se sebou, svými traumaty, svou minulostí, způsob jak ovlivnit svou budoucnost. Američan Max-Poll, prchající před osobní tragedií, Aleko, který se bál vrátit na Krétu a konfrontovat se se svou minulostí, Alice...

Dodají: Každé slovo vyřčeno.
Odpovíš: Však svoje neřekl jsem já.

Největší část se odehrává na Krétě, fascinujícím způsobem se dozvídáme velmi mnoho o mentalitě Kréťanů, jejich životě i víře, historii blízké i dávné. A kdo na Krétě byl, i jako pouhý turista, ví, jak si tenhle kouzelný ostrov dokáže získat.

Řeknou ti: Každý čin byl už vykonán.
Odpovíš: Cesta má však ještě nekončí.

Technicky je kniha pestrá, pasáže textu jsou proložené obrázkovým deníkem, objevují se notové zápisy skladeb a melodií, které si hrdinové prozpěvují, střádají se místa, děj plyne v krátkých kapitolách, ale přímo plasticky vystupuje.

Varován jsi: Dlouhé a těžké všechny cesty jsou.
Buď bez obav. Sám branou jsi - i dveřníkem.
A projdeš jí a dáš se dál...
(Pokyny pro poutníky, Alexandros Evangelu Xenopuludakis)

Mistr drobných textů dokázal, že romány také umí. A možná ještě lépe… Recenze: Knihovnice.cz, iLiteratura, Neviditelný pes.

P.S. Pár otázek na čtenáře:

  • Nepodařilo se někomu převést ty skladby do MIDI? Rád bych si je poslechl...
  • Nevyluštil jste někdo Alicinu vizitku?
  • Knihu mám od autora ‚podepsanou‘, ale ani z toho podpisu nejsem moc moudrý, nebyl jste někdo na autogramiádě? Prý tam význam svého hieroglyfu podrobně rozebíral...

Aktualizace 13.11.2013: Tak jsem se těšil, až si knihu přečtu podruhé – a tak málo mě bavila, že jsem ji nakonec odložil. Jak je možné, že při prvním čtení vyvolá takové nadšení a napodruhé už to nefunguje?

Myslím, že kouzlo bylo v objevování pestrosti, tolik zajímavých prostředí, výrazné postavy, epizody z jejich života, Alicina hravost a Max-Polova poctivost smíšená s tím, že se nebere příliš vážně; různé formy, ilustrace, melodie… jenže při druhém průchodu už to neobjevujete, jen si vzpomenete a čtení trochu unavuje.

Už napoprvé mi koncept hledání svědka svého života, někoho, kdo jej sleduje, přišel nějaký podivný. K čemu, proč, to opravdu někdo chce? A nabízí se otázka, proč to tedy nepíše na Internet, měl by svědků nepočítaně a k tomu spoustu zpětné vazby.

Mohla by to být snaha získat náhražku Boha, jakási spirituální touha nebýt osamělý, mít průvodce, ale vážně nevím.

Rozhodně se mi líbí, jak nepateticky byla popsaná Alekova minulost, která by přitom patos zasloužila, a znovu jsem si uvědomil, že pokud jde o předlohu postavám, je to sám Robert Fulghum. Všem z nich.

nakladatelství Argo, Praha 2004, ISBN 80-7203-618-1, cena 379 Kč

12345
1118169193

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online